Tulipa käytyä Pekingissä. Vähän oli jännät odotukset matkasta, nimittäin saasteiden vuoksi. Pekingissä on talavella kuulemma aika sakeaa ja ihmiset lämmittää talven lähestyessä taloja enemmän ja enemmän. Koska Kiinassa 70 % energiasta tuotetaan kivihiilellä, niin eipä se ole ihmekkään, että on sakeaa.

Jälkeenpäin mietittynä muistikuvat reissusta ovat vähän hatarat. Luulin monta kuukautta olevani matkalla siskoni ja hänen miehensä kanssa. Kun tupsahdin Pekingiin niin hotellilla löytyikin vähän isompi tuliainen, eli oma tyttökaveri oli jukoliste tullut myös reissuun kertomatta sanaakaan! :) Yllätys oli sen verran iloinen ja yllättävä, etten kuulemma saanut sanaa suustani hetkeen. Ilmankos reissu tuntui menevän nopeaa!

PC043876-normal.jpg

Reissun aikana käytiin ns. pakollisia kohteita läpi, kuten Kiinan muuriKielletty kaupunkiTian An Men. tässäpä niistä vähän juttua:

 

Kiinan muuri

Kuten tyhymempikin ymmärtää, niin muuria on rakennettu aikanaan monta kilometriä, eli sitä pääsee kattelemaan useammasta paikasta. Riippuen omasta innosta, maksuhalusta, säästä, kengistä ja vaatetuksesta on mahiksia monenlaisia. Jos haluaa matkustaa vähemmän tunnetuille pätkille on mahdollisuus päästä kävelemään muurilla ilman kiinalaisten seuraa. Myös "muurilta muurille" reissutkin onnistuvat. Ite en tosin tämmöstä pitempää kävelyreissua jaksais tehdä, koska ei se muurilla käveleminen niin henkeä salpaavaa ollut.

Myö käytiin Badaling:n osassa. Tyttökaverilla oli tieto, että julkisella bussilla pääsee 4,8 RMB suuntaansa tämän noin tunnin matkan. Täräytettiin sitten aikaisin aamulla metrolla pari pysäkkiä ja hypättiin bussiin nukkumaan. Päästiin perille näppärästi, ostettiin liput ja lähdettiin kohti muuria.

Ihimeteltiin vaan, että ennen muurille pääsyä oli mahollista ostaa kaiken maailman matkamuistoja ja valokuvia itestänsä muurin kanssa. Eniten ihimetytti, että joku on keksiny laittaa karhuja näytille muurin alaosassa, jossa niitä voi syöttää ompuilla. Aika kurjan näköiset oltavat oli nalleilla, nimittäin kiinalaisten ajatusmaailma eläintarhasta, tai oloista poikkeaa meleko palijon länsimaalaisesta..

Onneksi ei oltu high-seasonilla liikenteessä, eli muurilla ei ollut liikaa porukkaa. Tässäpä kuvia:

PC043745-normal.jpg

PC043824-normal.jpg

gw37a-great-wall-bears-normal.jpg

 

Kielletty kaupunki

Tässäpä sitä oli sitte keisareilla lääniä. Rakennuttivat ihan helevetin ison kaupungin itellensä. Noin 8 neliökilometriä lääniä. Täytyy kyllä sanoa, että visiitti oli pettymys. Kielletyn kaupungin sisäpuolella opasteet olivat luokattoman huonoja, kartat kehnoja, ja vähän väliä oli epäselvää mistä piti maksaa ja mistä ei pitänyt. Kaiken kukkuraksi kielletyn kaupungin alkuosassa parveilee aivan helevetin palijon kiinalaisia kauppaamassa taas kaiken maailman palaveluita, ristus sentään!

Kielletystä kaupungista voi kyllä sanoa sen, että jos ei eri dynastiat ja hallitsijoiden tavat asua kiinnosta, niin ei tästä palijoa jää käteen. Aarteita, patsaita, teekuppeja ja kippoja kyllä piisaa täällä. Lääniä on vaikka kahden päivän vierailuun, mutta koska Kielletyssä kaupungissa ei ole juuri mitään englanniksi jää visiitin arvo melko laihaksi. Toki, audio guiden vuokraus olisi ollut mahdollista, mutta ei tällä kertaa.

PC054007-normal.jpg

 

Tian An Men

Taivaallisen rauhan aukio on aivan Kiellettyn kaupungin etupuolella. Siinäpä on mainio aukio. Mm. Mao Zedong on aikanaan käyny naulaamassa teesejä tällä aukiolla. Lisäksi täällä on pidetty vuonna 1989 Kiinan yliopistojen ylioppilaskuntien liiton perustamiskokous, mutta huonolla menestyksellä. 

200401-beijing-tianan-square-overview-no

Kuten huomaatte, ei siellä oikeasti oo tapahtunu mitään:

Screen%20Shot%202013-12-22%20at%2012.38.

Joten voitte katsoa itse tästä linkistä: en.wikipedia.org/wiki/Tiananmen_Square_protests_of_1989

Penkkejä ym. tällä aukiolla ei ole, mutta turvakameroita ja vartijoita, sekä kaupustelijoita senkin edestä. Tian An Men:llä voi käydä katsomassa myös Mao:n ruumista, mutta ei tällä kertaa ehditty kun unohdettiin aluksi passit hotellille.

 

Hou Hai

Käytiin pyörähtämässä kolmen järven konsortiolla keskellä Pekingiä, eli Hou Hai:lla. Iltanäkymä on tunnelmallinen, aurinko laskee samalla kun järveä ympäröivät ravintolat laittavat valoja päälle. Kun ilmat ovat lämpimämmät niin kuulemma porukka laittaa kumiankkoja tm. kisaamaan järvelle, talvella järvi on jäässä ja porukka käy luistelemassa. Tällä kertaa nähtiin joku mies uimassa, lasken sen avantouinniksi, koska järvi oli jo osittain jäässä.

Käytiin arpomassa rauhallista baaria, jossa vois juoda muutaman oluen ja hengähtää, mutta ikävä kyllä kaikissa baareissa oli live musaa sen verran lujalla, että keikat olisi voinut kuunnella kadulta käsin. Kyllästyttiin siihen kun sisäänheittäjät kävelee eteen ja yrittää vetää hihasta ravintolaan, joten palattiin takaisin lähtöruutuun ja löydettiin yksi tunnelmallinen jazz baari, jossa ei ollut yhtään asiakasta tai live musiikkia. Hen Hao!

PC033639-normal.jpgPC033621-normal.jpg

 

Beijing Kaoya

Yksi reissun hyvä anti oli, että kiinan kielen opettajani Suomessa, CL, sattui olemaan Pekingissä samaan aikaan. Käytiin sitten syömässä hänen opastuksella modernia Pekingin Ankkaa & Yunnan provinssin Hot Potia.

Ankka on siis “roasted”, ja sitä syödään tuollaisten tortillatyylisten lättyjen kanssa. Sisään heitetään makeaa kastiketta, sokeria, valkosipulia, kurkkua ym. tavaraa. Oli todella hyvää! Ravintolakokemuksesta teki erinomaisen se, että saimme yhteensä 4 komplementti dishiä! Enpä ole aiemmin ollut ravintolassa, jossa ilman reklamointia tuotaisiin noin paljon ruokaa pöytään!

PC043885-normal.jpgPC043894-normal.jpgPC043879-normal.jpg

 

Renmin University & Hot Pot

Käytiin vielä tutustumassa Kiinan Harvardiin, eli Renmin Universityyn. Ikävä kyllä tultiin paikan päälle illalla, niin kuvavarasto on harvanlainen. Opettajani CL on siis opiskellut Renminissä, joka on yksi Kiinan top-5 yliopistoista. Käytiin syömässä hot potia isommalla porukalla ja rupateltiin mukavia.

PC054090-normal.jpg

Sanottakoon yliopistosta vielä, että täältä voi katsella heidän alumnejaan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Renmin_University_of_China#Notable_Alumni

Itsellä pisti silmään tämä:

  • Liu Yandong (刘延东) - Current highest-ranking female politician in China, and the only woman with a seat on the Politburo.

Milloinkahan Liu ehdottaa naiskiintiöitä politbyroon?

Mielenkiintoisin juttu tässä illallisessa oli kuulla CL:n kavereiden ajatuksia. He kaikki olivat selkeästi uudemman sukupolven kiinalaisia, eli he eivät pidä kaikista perinteisistä tavoista tai ajattelumalleista mitä kiinassa on, jonka lisäksi heistä käytännössä kaikki haluavat lähteä ulkomaille vielä pitkäksi aikaa. Yksi tyttö oli opettanut Costa Ricassa vuoden verran kiinaa ja löytänyt sieltä miehensä. Häät pidetään pian, jonka jälkeen hän karistaa Kiinan saasteet jaloistansa, ja perustaa tee-kaupan Costa Ricaan. Hieman erilaista elämää?

 

Pekingistä yleisesti

Minulle jäi Pekingistä oikein positiivinen kuva. Tosin, saasteita ei tällä reissulla näkynyt, eli sillä lienee vaikutusta. Liikenne oli mielestäni hyvin sivistynyttä, autoilijat kunnioittavat valoja eivätkä yritä ajaa jalankulkijoiden päälle ym. 

Metrokin toimii vallan mainiosti, ja yhden lipun hinta, huolimatta siitä mihin asti menet, on 2 RMB. Suosittelen hutong alueiden tsekkaamista, koska ne ovat aika käsittämättömiä rakennelmia. Toivottavasti Kiinalaiset eivät lanaa kaikkia hutongeja pois uuden tieltä.