Vähän jäläkijunassa kirjottelen, mutta kerronpa omat kokemukset Tiibetin rajoilta, liikenneruuhkista, kiinan vähemmistökansoista ym. Kiinalaisten kansallinen lomaviikko on kyllä yhtä helevettiä. Milijardi ihimistä on vappaalla sammaan aikaan. Kyllä, siitä tullee melekonen soppa liikenteeseen. Puuh.

Päätettiin lähteä Suomen poikien kanssa käymään Chengdussa, josta jatkettiin matkaa Tiibetiin päin Kangding ja Xinduqiao nimisiin paikkoihin. Ulukomaalaisilla on helevetin vaikia päästä Tibetiin, nii nämä kaks jäläkimmäistä kaupunkia on vähän niinku "Tiibet menemättä paikan päälle."

 

2-3.10. Chengdu - Kangding

Täräytettii lennolla eka Chengduhun, jossa oltiin yksi yö, ja josta sitte jatkettiin parisataa kilsaa bussilla Kangdingiin, mutta eihän se ihan putkeen menny. Kuuen tunnin matkaan meni 14 tuntia.

En vaan tajua liikennekulttuuria. Alakuun ajeltiin kolomekaistasella motarilla. Kaikki shuflaa kaistoja ristiin rastiin. Niinku kirjotin aiemmin, nii jos kaikki ohittaa ja ajaa nopiasti, nii lopputuloshan on kans nopia. No kun ei ole. Pölijät ku ajaisivat omilla kaistoillaan nii liikenne kulukis, mutta ei. Osa porukasta ajjaa hätäkaistalla ja kiilaa takaisin oikeille kaistoille. Tökkii tuo liikenne. Ja sitte laskin, että ekan kahen tunnin aikana näin 6 peräänajoa, nii siinähän se soppa sitte on. Meijän bussissa ei tietenkään ollu vessaa, eli ei oikein kehannu syyä tai juua ku ei tienny miten noita wc paikkoja sitte on matkan varrella. Meno oli ku Monzassa sitä mukkaa ku ajeltiin sivistyksen keskeltä kohti landea. Sanottakoon, että Kangding on +2500m merenpinnan yläpuolella nii maisemat oli sitte sen mukasetkin.

DSC_0486-normal.jpgIMG_1568-normal.jpgDSC_0495-normal.jpgIMG_1549-normal.jpg

 

No lopulta sitte oltiinki perillä Kangdingissä. Kaupungista oli paha sanua mittää ku oli pimiää. Nukuttii ja hilipastii sitte seuraavana päivänä Mogecuo järvelle +3600 metriin. Saatiin hotellilta pimiä taksi joka lupas viiä ja tuua meiät. Suhteellisen lyhyestä matkasta maksettii yhteensä 400 rämpylää, eli vähän päälle kymppi per mieheen. Kiskurihinta suhteessa hintatasoon, mutta pakkohan se sitten oli maksaa mukisematta. Jännä juttu, että viikon aikana voi kolominkertaistaa hinnat vaan sen takia, että on palijon ihimisiä..

No järvellä olikin sitte vähän pilivistä nii näkyvyys oli huono. Oltiin kuulemma viikko tai kaks etuajassa, eli paras ruska-aika odotti vielä tuloaan. Käytiin ihimettelemässä järveä ja otettiin pientä patikointia järven ympärillä. Paikalliset yritti kaupata hanakasti hevoskyytiä, koska maasto oli vähän vaikeakulukuista. Kuvat kertonee enemmän ku tuhat jänistä.

Koska järvi oli +3600m korkeudessa voin kyllä sanua, että happi oli ohutta. Helevetti, pelekästä kävelystä nousi syke todella korkealle. No, koska meijän piti nousta kilometri korkeutta nii päästii toki nauttimaan taas liikennekulttuurista. Hyvä helevetti ku nuo kengitti noita busseja tuolla vuorilla!

DSC_0587-normal.jpg

 

Pientä ruskaa havaittavissa.

DSC_0569-normal.jpg

 

Siellä se Mogecuo on, harmi vaan kun oli pilivistä. 

DSC_0552-normal.jpgIMG_1573-normal.jpgIMG_1577-normal.jpgIMG_1606-normal.jpgDSC_0525-normal.jpg

 

Huomattiin aika nopiaa, että täällä on palijon jakkihärkiä. No, joku tuumas sitte, että tännää on kauppapäivät joten ei muuta ku lihat tiskiin!

 

DSC_0600-normal.jpg

DSC_0601-normal.jpg

 

No sittenhän se soppa syntyikin kun palattiin takas Kangdingiin ja jatkettiin matkaa Xinduqiaoon autolla.

 

3-4.10. Kangding - Xinduqiao

Voi hyvä helevetti. Alako satamaan lunta. Paikallisillahan meni ihan kasetti sekasin. Meijän ajomatka ei tainnu olla ees 100km mutta menihän siihenki sitte 5 tuntia. En vaan tajua millä logiikalla nää paikalliset ajattelee. Jos eessä olevat ajaa hitaasti nii sitte pitää ohittaa. Ja sitte ku porukka ohittaa koko ajan lumisateella huonolla näkyvyydellä nii ohan se varma että liikenne seisoo. Puuh. Ja sitte ku nämä amatöörit lyö autot seis keskelle tietä ja alakaa vetelee lumiketjuja paikalleen nii oha se turvallista. Ei nämä paikalliset myöskään tiiä sisätilapuhaltimen käytöstä. Meijän kuskin vaimoke pyyhki vähän väliä huuruista tuulilasia jollakin ristuksen rätillä..

DSC_0617-normal.jpgDSC_0609-normal.jpgDSC_0613-normal.jpg

 

Loppu hyvin kaikki hyvin, päästiin perille.

 

5-6.10. Xinduqiao

Täällä sitä sitte oltii. Landella. Vuorien keskellä. Teitten pientareilla käyskenteli jakkeja kaikessa rauhassa. Hilijasen olonen kylä oli tämä Xinduqiao. Yhtä juttuu en vaan tajunnu. Kylä on korkialla, nii siellä on snadisti kylymä. Silti paikalliset rakentaa kivitaloja iliman mittään eristyksiä. Ilimastoinnit on kyllä kunnossa ku nämä pittää about yötä myöten ovia auki. Jos palelee nii sitte juuaan teetä. Paikallinen rakennusarkkitehtuuri oli kyllä jotain muuta kuin kiinalaista, enemmä tibetiläistä tai jotain sen suuntaista. Käytiin tekemässä patikointiretki läheiselle vuorelle ja nautiskeltiin pari maisemaa. 

IMG_1642-normal.jpg

IMG_1704-normal.jpgDSC_0654-normal.jpgDSC_0646-normal.jpgDSC_0641-normal.jpgDSC_0638-normal.jpgDSC_0637-normal.jpg

 

6-7.10. Xinduqiao - Kangding

Voi hyvä helevetti. Täällä päin Kiinaa ihimiset ei niinku vaan tajua ajatella päivää pitemmälle. Sovittii meijän guesthousen pitäjän kanssa, että se käyttää meitä aamulla yhessä maisema/temppelipaikassa, josta jatketaan matkaa takas Kangdingiin. Sovittiin kellonajat ym. ja pakattiin reput illalla. No aamulla sitte heräiltiin, laiteltiin reput selekään ja tultiin alas. Perkele, olihan se satanu taas lunta!

Isäntäähän ei näkyny eikä kuulunu nii mentii levyttämmää takas sänkyihin. Sitte sööri herräilee nii se vaa toteaa, että ei pysty menee ku tullee lunta, auto ei kule tällä kelillä ja että suunnitelma oli siinä. No kiitos vitusti! Ookko säätiedotteesta kuullu? Sitte se selitti kovasti kiinaksi mitä sitte tehhään. No lopulta joku käänsi huonolla lontoolla, että jos halutaan tännää takas Kangdingiin, niin pittää mennä liftaa kyytiä ku ei oo muuta mahista. No voi hyvä helevetti! Sie et edelleenkään tajunnu kattua säätiedotetta nii meijän koko päivä meni vituiksi sen vuoksi!

IMG_1707-normal.jpg

DSC_0664-normal.jpg

 

Ei kai se auttanu. Mentiin läheiseen hostelliin tiedustelemmaan kyytejä kun siellä porukka osas lontoota. Sieltä sitte löyty yks hostellin työntekijä, joka lupas tulla kimppakyytiin myös. Yritettiin ettiä ja soitella kyytejä, mutta ei mihenkään. Kännykätkin toimi niin huonosti ettei rotia. 

Lopulta minä ja J jäätiin päivystämään hostellille in case puhelin soisi ja saatais kyyti. A ja S lähtivät käymään kylällä kyytiä varten. Jollain ihimeellä pojat sitte kairas meille pimiän taksin kyydiksi! Matkaan lähdettiin iltapäivällä kun sää oli seljenny ja tietkin oli sulia. Matka meni hyvin ja fiilis oli vaihteeksi kohillaan. Nähtiin tiellä yks munkki liftaamassa ja otettiin se kyytiin! Hauskan olonen kaveri! Jäbällä oli kaks kännykkää jolla se laitteli sitte viestejä. Joku ulukomaalainen daami sillä tais olla kun se pyys pari kertaa tulukkaamaan lontoosta kiinaksi. Tarjottiin sille vettä, pähkinöitä, Snickersiä ym. mutta ei se ottanu. Toisaalta, onhan tuo ihan hyvillä ruoilla ollukkin.

 

IMG_1720-normal.jpg

IMG_1731-normal.jpg

DSC_0675-normal.jpgIMG_1725-normal.jpg

IMG_1739-normal.jpg

 

Tämän koettelemuksen jäläkeen otettii vähä lepiä. Minä ja S käytiin hot springsillä mutta oli aika tyhyjä arpa. Olivat teheneet rikkipitoisesta vedestä uima-altaan ja kyselivät tultiinko uimaan.. vähän eri käsitys kylypemisestä ja uimisesta meillä. J ja A kävi kattelee vähä maisemia yläilimoista:

DSC_0701-normal.jpg

 

Käytii myös vetelmässä jakkiruokaa, pöyäsä on jakin kieltä. Oli ihan maukasta, mutta tuohon pelekkän chilijauheeseen dippailu ei oikein inspannu.

IMG_1844-normal.jpg

IMG_1842-normal.jpg

 

8-10.10. Kangding - Chengdu

Täräytettiin takas sivistyksen keskelle Chengduhun. Paluuliikenne sujui hyvin ja oltiinkin ihan aikataulussa! Jee! 

Käytii ekana iltana pyörimässä vanhassa kaupungissa ja lätkittiin korttia. Pelattiin J:n kanssa A & S tuppeen, hähä!

 

DSC_0749-normal.jpg

DSC_0762-normal.jpg

 

7-8.10. Chengdu

Seuraavana päivänä käytiin kattomassa Pandoja. On kyllä ihime elläimiä. Niillä on todella heikko sukupuolivietti. Vuojen aikana naaraalla ja koiraalla on 72h aikaikkuna ku homma kiinnostaa.. Huhhuh. En kyllä yhtään ihimettele ettei Pandoja oo kovin palijoo maailmassa. Oli ne kyllä veikeitä kavereita. Ne sulattaa ruoastaan vaan 20% ja sitte ne vetelee päivässä joku 30-40kg bambua. Varmaa tympäsee syöttää niitä joka päivä ku tietää että 80 % päiväannoksesta mennee harakoille. Meikästä kuitenkin ehkä paras juttu tässä Pandatarhassa oli se, että kiinalaiset kuvas niitä bandoja eikä ulukomaalaisia, hähä!

DSC_0839-normal.jpg

IMG_1865-normal.jpg

DSC_0833-normal.jpg

 

Paineltiin illaksi maailman isoimpaan rakennukseen, Global Centeriin. Voi hyvä helevetti. 1 700 000 neliömetrii liiketilaa. Ois jännä nähä miten joku on laskenu, miettiny tai perustellu, että sitä tillaa tarvitaan just noin palijon? Sisällä oli kyllä lääniä. Oli kauppoja, rafloja, parin jalakapallokentän kokonen vesipuisto, kaks hotellia, lätkäkaukalo ja muuta. Taas jäi kyllä Suomipojalla leuat auki. Jää meijän Idioottiparkit aika pieneksi tämän rinnalla.

IMG_1961-normal.jpg

DSC_0867-normal.jpg

DSC_0878-normal.jpgDSC_0869-normal.jpg

IMG_1974-normal.jpg

 

Sen pituinen reissu se. 

Meikästä reissun suurin anti oli se, että Kiinassa piisaa lääniä ja kun sahaa maata vähän leveys tai pituussuunnassa nii maisematki ja ihimisetki muuttuu aika palijon. Kannattapi siis pittää tämä mielesä jos haluaa nähä Kiinaa Pekingin ja Shanghain ulukopuolella!