Olin tännään Chinese Business Culture kurssilla. Puhuttiin ajasta. Jännä juttu. Oikiasti.

Meikää on hajottanu hieman koko reissun ajan täällä se, että on ok olla myöhässä 10-15min mistä tahansa asiasta. Tai ei minun mielestä ole, mutta ku kaikki on yhessä uuesa paikasa nii ei sitä kaveria sitte oo jätetty vaikka joku joskus on ollukki myöhässä. Ja joo, yritän ymmärtää. Itelläki ollu pakki sekasin usiasti, nii onpa kiva tulla sitte ihan ajjoissa paikalle jos maha on eri mieltä.

No otetaanpa kuitenkin eläviä esimerkkejä tähän.

Meikällä on maanantaina ilta vappaa, ei oo iltaluentoo niinku muilla. Oon tykänny aivan helevetisti siitä, että saan painaa yksin syömään ihan mitä haluan tai tekemään ihan mitä haluan. On oikeesti freesi fiilis kävellä ite syömään just sitä mitä haluaa. Esimerkki: eilen oltiin menossa 6 hengen delegaatiolla, 4 finskii ja 2 saksmannii, syömään kiinalaiseen ravintolaan. Toinen saksmanni ei tykkää siitä mestasta. Oltii puhuttu koko päivä et mennää sinne, sitte yks lyö jarrut pohojaan, ei kuulemma kelepaa. No ei sitte, myö mentii ja hän män johki muualle. Pointtini siis on, että maanantaina on mun ruokapäivä - ei kenenkään muun. Syön just sitä mitä haluan, enkä sitä mitä muut haluais. Ommaa aikaa. Kivasti.

Toinen esimerkki:

Tännää meijän luento alako klo 08:00. Luennolla on 20 ihimistä, joista 10 oli paikalla klo 08:00. Loput tuli seuraavan 15 min aikana paikalle. Huomaa, että luokka on pieni, nii siun myöhästyminen huomataan kyllä. Ja kuullaan. Eri asia ku jossai Oulun yliopiston L2 salissa jossa on 500 paikkaa. Kukkaa ei huomaa jos lähet tai tuut myöhäsä. Meikän mielestä, jos voit tulla 15 min myöhäsä, nii voit kyllä olla 15 min ajoissaki. On varmaa aika rasittavvaa yrittää vettää luentoo jos ekan vartin aikana joudut keskeyttää jutun ku joku tullee sissään. Tai ylipäänsä minun mielestä on vähän välinpitämätöntä tulla myöhässä. Nojuu.

Tunnilla luennoitsija, joka on muuten hyvä mies, auttaa meitä excursion järjestelyissä. Oli perustanu joskus jonkun hitsausfirman ja käyny suomessa ostamassa Kempiltä hitsauskoneen. Hyvä mies on tämä. Niin. Hän esitti näin:

  1. Kiinassa: "Waste people and time, but treasure material."
  2. Länsimaissa: "Waste material, but treasure people and time."

Meikä jäi pohtimaan tätä. 

Meijän luennoitsija sano, että hän oli aiemmin töissä pohjoisemmassa Kiinassa, mutta muutti takas kotiseudulle, jotta pysty tukemaan tytärtänsä kun tämä haki yliopistoon. Nii. Suomessa lähetää vaa mahollisimman aikasin pois kotoa ja toivotaan, ettei äiti taikka isä tuu käymään, koska joutuu siivoomaan ja yli puolen päivän yhessäolo kiristää kasettia jo sen verran, ettei tarvi enää vuoteen nähä. Onko sitten näin:

  • "Waste people and time, but treasure material and family and friends" ???

Luennoitsija heitti myös yhen kiinalaisen sananlaskun: 功夫不值钱 (gong fu bu zhi qian), eli time is not valuable. Engelsmannit sannoo, että "life is too short..", mutta onko totuus sittenkin, että "life is too long..", jolloin ei kannata kiirehtiä?

No sitte mie mietin talloustiejettä. Mikrotaloustieteessä on tämmönen juttu kuin backward bending labor supplyKäytännössä tarkottaa sitä, että mitä enemmän oot töissä, sitä enemmän saat siitä rahhaa, ja sitte ajan kuluessa, jos oot taloustieteen oppien mukkaan rationaalinen kuluttaja, joka tekkee fiksuja kulutuspäätöksiä ja pittää tallouden pyörät pyörimäsä, nii oot maksellu lainoja ja muita pois. Sitte ku on vähemmän tarvetta tienata rahhaa nii sie oot vähemmän töissä, vaikka saisit sitte enemmän massia siitä.

Mietin tätä waste/treasure asetelmaa. Konvergoituuko ne joskus? Nii että länsimaissa ja Kiinassa arvostettaa yhtä palijon kumpaaki. Ois kaunis tasapaino. Napsuis derivaatat ja kertaluvun ehot kohilleen, vähän niinku Beautiful mind - nimisessä leffassa.

Nyt meikä miettii seuraavaa ongelmaa:

On perjantai, kello on 13:00. Klo 16:00 on vaihtareille palaveri jostain reissu ym. jutuista. Oottelen kaveria tekee parityötä, joka pitää purkittaa ennen ku lähetään 30.9. reissuun viikoksi. Illalla osa meinas mennä baariin törpöttelemään. Huomenna pitäis mennä kauppaan ostelee vähän lämpimiä vaatteita reissua varten. Sunnuntaina on oppitunteja, eli ne sunnuntai on hyvä päivä korvata ne tunnit jotka meni Chongqingin reissun takia ohi.. erilaista lommaa. Ei hättää, kyllä ehtii tehä kaikki jutut, paitsi jos:

  • Parityön alotus viivästyy
  • Lauantain kauppareissu myöhästyy rapulan takia

Onko sitä aikaa sitte ikinä tarpeeksi? Vai liikaa?