Lähinpä käymään reissussa. Määränpäänä oli Hong Kong. Maaginen keikka kyllä. Päädyin lopulta lentämään Hong Kongin viereen Shenzheniin, koska varasin lippuni sen verta myöhässä, että suorat lennot olisivat olleet aika kalliita. Säästinpä tässä jonkin verran rahaa. Vaivaa tuli tietysti takaisin siinä muodossa, että jouduin ylittämään rajan kahdesti ja hoitamaan rajamuodollisuudet + sumplimaan bussiaikatauluja. 


Hong Kongin historia lyhyesti

Honkajoki on kyllä maailman halutuin. Saletisti. Kävin Honkajoen historiamuseossa. Hieno mesta. Opin, että Honkajoki on jonkinlainen kruununjalokivi Kiinalle. Ja miksipä ei olis? Merestä on voinu nostaa kallaa, ulukolaiset kauppamiehet on tullu sinne ekana, sää on mainio, ja maisematki on kohillaan. Portugalilaiset tuli joskus 1600 luvun korvilla käymään Kiinassa tyhyjin käsin. Pääsivät ne lopulta Macau:n eivätkä ilimeisesti onnistunu paskomaan ihan kaikkia asioita, toisinku engelsmannit myöhemmin. Niin. Honkkareitten alakuperräisasukkaita on vaikia määrittää. Kaikenlaisia kiinalaisia on tunkenu sinne ajan myötä, kuten Hakka -kiinalaisia. Jonkinverran olivat kiusanneet toisiaan nämä kiinalaiset. Ajattelivat, että toiset oli parempia ku toiset. 

No anyway. Joskus 1600 korvien jäläkeen engelsmanneilla oli East India Trading Company ja sillä hyö hallittivat maailman meriä. No, jossain vaiheessa ne tuli sitte Hong Kongiin. Ensin rauhanomaisesti. Kivasti kävivät kauppaa. Kiinalaiset tarvikkeet vaihto omistajaa hopeakolikoihin. Varmaan aluksi Kiinalaiset otti engelsmannienkin tavaroita, mutta jossai vaiheessa ne tajus, ettei niillä tee mittää. Sammaan aikaan joku engelsmanni keksi vilijellä Intiassa helevetisti oopiumia ja roudata sitä sitte Kiinalaisille. Tietysti nämä huumeet kuluki Hong Kongin kautta. Kiinalaist hallittajat sitte leipäänty siihe, että kun ne ei halunnu mittää engelsmannien tavaroita, nii engelsmannien vastine oli sitte koukuttaa ihimiset huumeisiin. Onneks Kiinasta löyty yks lahajomaton johtaja. Sille annettii tehtäväksi laittaa toppi huumekaupalle. Ja sehän laittoki. Kaveri tuhos helevetin kokosen saaliin oopiumia. 

No, Engelsmannit sitte mietti ettei tämmönen käy päinsä. Kaverit laitto Lontoossa teepannun tulille ja päättivät tiukan äänestyksen jäläkeen julistaa sodan Kiinaa vastaan. Tämä tapahtu about 1860. Sieltä ne sitte laitto laivat vesille, ja kävivät valtaamassa Hong Kongin, jonka jäläkeen ne pyöri pitkin Kiinan rannikkoo aina Pekingiin asti. Tämän jäläkeen engelsmannit hiero rauhansopimuksen ja allekirjotti sen pyyhkimällä kiinalaisten johtajien päitä paperiin nimmariksi. Sopimuksen sisältö oli about tämä:

  • Kiinalaisten vika
  • Hong Kongi annetaan Engelsmanneille ja päälle erityisoikeuksia
  • 12 milijoonaa hopeakolikkoo sotakorvauksia siitä, että huumekauppiaille oli käyny köpelösti tässä hommassa

Sitte Engelsmannit päätti 1898, että hyö vuokraa vielä lissää alueita Honkajoelta. Vuokra-aika oli 99 vuotta, eli nopiasti laskettuna vuonna 1997 vuokra-aika päättyi ja Engelsmannien lippu vejettii alas Honkajoelta. No siinä välissä japanialaisetkin ehti todeta, että Honkkareista sais kivan saaren joten nekin otti sen haltuun kolomeksi vuojeksi. Tänä päivänä Honkajoki on sitte globaali maailmantalouden keskus. Ihimisillä on paalua ja kauppa käy. En vaan tiiä kenen maa tuo on. Tuntuu tyhymältä nähä täysin aasialaisen näkösiä ihimisiä jotka puhuu sujuvaa cockney rhimey languagea. No näillä puheilla Honkkari on siis mielenkiintonen paikka.


Lentokonneella ja bussilla perille

Matka jännitti ennakkoon vähän, lähinnä rajanylitys. Heleposti se kuitenkin kävi. Lennähin Keravalta eli Nanchangista Shezheniin. Shenzhenin lentokentälle saavuttuani kävelin odotusaulaan, etsin oikean tiskin ja ostin bussilipun Hong Kongin Kowloon asemalle. Bussi ajo rajalle josta hipsin sitten muiden mukana laukut kainalossa terminaaliin. Asemalla oli kuvvaaminen kielletty nii en kehannu sitte ottaa kuvia. Kiinalaiset antoivat jonossa ollessani mulle lappuja täytettäväksi, en tajua mikseivät jakaneet niitä esimerkiksi busseissa, nii olis homma nopeutunu. Kiinan puolella syynäsivät minun passia, vanhaa ja uutta viisumia tarkkaan ja ihimettelivät mikä mies tämä on. Pääsin kuitenkin rajan yli ongelmitta. Ihimetytti vaan, että ku pääs Hong Kongin puolelle nii kyykkyvessoista ei ollu tietoakaan vaan ne jäi rajan toiselle puolen.. Aikani ihimettelin ja etsin oikeaa bussilaituria ja löysin lopulta oikiaan paikkaan. Kivasti firma henkilökunta tunnisti minut tästä turistilätkästä:

IMG_20131029_162826-normal.jpg

Bussin startattua kattelin maisemia ja ihimettelin Hong Kongia. Hyvä helevetti mikä kaupunki! Tuntu siltä, että täällä se maailman tallous pyörii. Kerrostalot nousee kohti taivasta joka kolokassa ja keskellä kaupunkia oli varmaa koko Oulun kokonen satama. Hyvä helevetti sitä konttien määrää! Ja motarit kiemurteli monessa kerroksessa. Meno oli ku Monzassa!

No, bussi pamahti sitte Kowloonin asemalle, josta ostin itselleni matkalipun, tai Octopus cardin, ja täräytin hotellille. Hienon metron olivat laittaneet. Siisti, selkeä ja tehokas. Ihimiset ei myöskään tunkenu aivan helevetisti tai muutenkaan perseilly. Hotellille treffasin isää ja äitiä ja mentiin sitten syömään pihiviä. Voin kertoo, että ku oot vetäny pari kuukautta riisiä ja nuudeleita ja pari kertaa huonoa länsimaalaista ruokaa, nii kyllä maistui! Ja oli myös taivaallista juua oikiaa punaviiniä. Kiinalaiset lantraa viininsä jollaki vedellä ja juo sitä tietämättä paremmasta. Jälkiruoaksi nautiskeltiin sitten maisemia.

IMG_20131029_203431_HDR-normal.jpgIMG_20131029_215120_HDR-normal.jpgIMG_20131029_230816_HDR-normal.jpg


Hajatuksia Hong Kongista

On kyllä maaginen kaupunki. Koska en oo mikkää matkaopas nii joku muu saitti ossaa kertua paremmin mitä täällä kannattaa tehä. Mie heitän muutamia juttuja. Lattiatasolla kaupunki on siisti ja ihmiset jopa sylykee roskakoreihin kun manner-Kiinassa ihimset räkii mihin haluaa. Valuutta on Hong Kongin dollari, eli about 8 taalaa on 1 euro. Hinnat oli kyllä meleko korkialla. Tosin, Nanchangin jäläkeen kaikki on kallista. Elektroniikka ei tosiaankaan oo kallista. Ostin Ipad Minin 220€ kun suomessa hinta on 299€.Kelepaa!


Ruokaa

Käytiin yks päivä maailman halavimmassa Michelin tähden ravintelissa syömässä Dim Sumia.  Oli kyllä jännä paikka. Siis, se oli oikiasti halapa ja siellä kävi ihan tavallisia tallaajia! Tilaukset laitettii lapulle jonka jäläkee syötiin:

IMG_20131030_111034-normal.jpgIMG_20131030_105744_HDR-normal.jpgIMG_20131030_104534-normal.jpg


Yllättäen ku ollan meren äärellä nii täällä syyään mereneläviä. Menin yks ilta ruokakadulle kattoo mitä on tarjolla. Pettymys oli karvas ku tajusin, että ruokakadun tarjonta on aika rapu ym. painotteista. Koska olin yksin liikenteessä niin jänistin. Ei teheny mieli mennä syömään rapuja tm. yksin. Ees snapsien kera.

IMG_20131101_192103_HDR-normal.jpgIMG_20131101_200248_HDR-normal.jpg


No, koska piti jottai merenelävää syyä nii kävin sitte syömässä japanialaaista. Olipa metkaa tilata tabletilla safkat!

IMG_20131031_152550-normal.jpgIMG_20131031_150812-normal.jpg


Nähtävyyksiä

Jos on aikaa, jalakoja, hyvät kengät ja näin nii meikä suosittelee kaverin suosittelemia patikointimatkoja vuorille. Näköalat on komiat. Vaihtoehtoisesti voi käyä esim. Victoria Peakilla tai Big Buddhalla:

IMG_20131030_193258_HDR-normal.jpgIMG_20131030_180020_HDR-1-normal.jpgIMG_20131030_175752_HDR-normal.jpg

IMG_20131101_143143-normal.jpgIMG_20131101_143048_HDR-normal.jpgPANO_20131101_141520-normal.jpg


Ostoksia

Honkkareista löytyy palijon katukauppoja. On kenkäkatu, rätei ja lumpui- katu, kultakalakauppakatu (!), ja vaikka sun mitä. Ite en onnistunu näistä tekemään oikeastaan ostoksia vaikka tarjoamaa oli vaikka kuiinka helevetisti. Vaihtoehtosesti voi käyä vaikka elektroniikkaostoksillaKatukaupassakin oli kaikenlaista tavaraa tarjolla..

 IMG_20131030_165807-normal.jpgIMG_20131030_171758-normal.jpg

Applen liike oli kyllä melekonen kokemus. Täällä oli nimittäin aiva heleveisti henkilökuntaa. Ykköskerroksessa oli monta pöytää ja pöytää kohden oli aina yksi tuote. Pöytää kohden oli useampi myyjä vastaamassa kysymyksiin. Jos halusit, nii myyjät naputteli laitteella tilauksen ja toivat sulle käteen tavarat. Vähemmän kiireiset ihimiset meni yläkertaan kattomaan lisälaitteita. Ehkä siistein feature oli se, että yläkerrassa oli erikseen pöydät, joissa myyjät opettivat asiakkaita käyttämään laitteita (!). Aika nerokas idea. Näihin pysty varaa ajan, jonka lisäksi jonotuskin onnistui ostosten jälkeen.

Vastaavasti sitte nuo vanahemmat Ipodit oli katukaupassa:

IMG_20131030_115723-normal.jpg


Yks hyvä ostos on tietysti puku, omani on tämmönen:

IMG_20131102_221349_HDR-normal.jpg


Muita hajatuksia

Hong Kong on kyllä mielenkiintoinen sulatus kaikkea. Tuntus siltä, että siellä on yhistetty parhaat puolet länsimaista ja Kiinasta. Rakentaminen oli pääasiassa laadukasta ja kauppakeskuksissa oli standardina normaalit vessat. Kädet saatto kuivata paperiin, mikä on Kiinassa harvinaista. Voi kuulostaa väsyneeltä, mut on oikiasti raskasta suunnitella elämää sen perusteella missä on siedettävä wc..

Lisäksi näin enemmän ihimisiä pyörätuolissa ku mitä oon Kiinassa nähäny kahessa kuukaudessa (=0). Selekeesti ihimisistä pietään huolta kun on massia (vai tahtoa?). Joukkoliikenne on toimivaa niin busseilla, lautoilla, metrolla ja takseilla. Ei oo valittamista. Kaupunki on täynnä hienoja baareja ja rafloja, eli rahoistaan pääsee kyllä heleposti eroon. Toisaalta, kattoterassilla yks drinkki maistuu moninverroin paremmalta ku lattiatasolla.

Jos yhden asian voisin muuttaa Hong Kongista, niin se olis se ristuksen vasemmanpuoleinen liikenne, jonka engelsmannit on jättäny perintönä.