Meikä on tässä pohdiskellu jonkin aikaa, että miten ihmisillä voi olla erilaiset käsitykset lunttaamisesta kokeissa. Itehän en tietysti suoraselkäisenä ihimisenä perusta lunttaamisesta. Itteäänhän sitä siinä huijaa? Ei meikä ainakaan tee tunnin juoksulenkistä 50 minuutin lenkkiä ja kuvittele et olin tunnin lenkillä. Ja sama kai se opiskelussa. Jos et jottain asiaa tiiä tai ymmärrä, niin pitäiskö sitä sitte jumpata vielä vähän lissää, jotta se aukiaa? Vai onko helepompi kirjottaa lappu mukkaan ja kattoo siitä miten hommat mennee ja antaa sellanen vaikutelma että kaikki on selevää pässin lihhaa?

Meikä on kuullu, että täällä yliopistolla erityisesti alemman tason kiinan kursseilla luntataan kaikki sanakokkeet. Siis sanakoe tarkoittaa kiinalaisittan sitä, että opettaja sannoo jonkun sanan ja sinun pittää se sitte osata kirjottaa paperille oikein. Kuulemma porukka tulee sanakoepäivänä luokkaan, heittää reput pöydille, ja laittaa lunttilaput pöydälle vihkojen viereen. Kaiken järjen mukkaan likinäkönenki opettaja tajuaa, että silakka tuoksuu jossakin, mutta jos ei kiinnosta niin ei kai sitä sitten. Oon rupatellu hyvät tovit asiasta täällä. Jotku sannoo, että ku ei oo mitää intressiä opiskella kiinaa sen enempää ku on pakko, nii ei halua panostaa, ja lunttaamalla saahan kaikille ns. hyvä mieli. Toisille homma on taas vaan vaikeaa. Vai motivaation puutetta? Ite en vaan usko, että kaikista epämiellyttävistä asioista voi luikerrella poijes noin. On varmaan opettajallakin korni olo, kun sanakokeissa kaikki osaa helevetin hyvin, mutta sitte porukka ossaa nelijän kuukauen jäläkee sanoa tai kirjoittaa about oman nimen? Kyllähän mandariinikiinaa puhhuu joku milijardi ihimistä, ei se nii vaikia kieli voi olla..

Ehkä ylivoimaisesti paskin argumentti, minkä olen kuullut asiaan liittyen, on T.I.C., eli This Is China. Koska ollaan Kiinassa, niin lunttaaminen on ok - kyllä tässä miljardikansassa joku muuki sitä tekkee? Pettämätön logiikka. 

Ite törmäsin nyt vain tähän argumenttiin aivan saamarin ikävällä tavalla. Olen ystäväni A:n kanssa treenannut, käytännössä Suomen alkeiskurssien ajalta, hyvällä hapella kiinaa ja yhteinen tavoitteemme on ollut suorittaa HSK kielitasotestin 3. taso. Tuumattiin marraskuussa, että Joulukuun 1. päivä on meidän aika suorittaa koe. Käytiin vielä samalla viikolla tekemässä eri yliopistolla harjoituskoe. Hyvä näin, koska ko. yliopisto oli varmaan Helsinki-Vantaan terminaalin kokoinen. Haikia olo oli ku piti körötellä kampuksen sisällä reilu vartti minibussilla oikiaan paikkaan. Toki eksyttiin kampuksella pari kertaa ja tultiin myöhässä tenttiin, mutta saatiinpa tämmöset esteet raivattua tieltä ja päästiin kokeilemaan ohjelmaa, jolla koe tehhään. 

Lähdettiin sitte oikeana tenttipäivänä liikenteeseen, mukaan liittyi opiskelija nimeltä S, joka opiskelee kiinaa minua ja A:ta alemmalla tasolla. Hänellä oli menny kuukaudet ja päivät sekaisin, eli hän halusi ilmoittautua tammikuun 12. päivän tenttiin, mutta nyt tulikin sitten ilmoittauduttua toisinpäin. Eipä mittään, rahoja ei saanu takas (tentti maksaa 45€), joten oli kuulemma pakko lähtiä yrittämään. Kokemuksesta tiedettiin lähteä ajoissa tenttiin ja löydettiin paikan päälle iliman ongelmia. Tentti oli minusta vaikea, tai sitten vain jännitti. Tuloksia saa odotella kuukauden. Ikävempi homma alako sitte tentin jäläkeen.

Ystäväni A kertoi opiskelija S:n luntanneen noin 70 % omasta kokeestaan. Nui. Kiitos. Kyseinen mimmi ei ois kyllä ite selevinny edes oikiaan koeluokkaan ja sitte vielä kustaan muroihin. Jälkimainingeissa tulin kysyneeksi kaveriltani, mitä hän vastasi yhteen kysymykseen, johon S tokaisi, että "minäkin vastasin kuten A, koska katsoin sen hänen näytöltään." Tämä jäläkee vielä naurut päälle. Kyssyin, että mitähän helevettiä sie teet? Ja vastaus: this is China.

No saattaa ollaki, mutta mie tuumasin siinä hetkellä sitte, että nyt kyllä mimmi kusi väärien ihimisten muroihin. Latasin suomalaisella suorasukaisuudella faktaa tiskiin, miksi ei ystäväni A:n kanssa aivan älyttömästi arvostettu sitä, ettei osata ees ilimottautua oikean päivän tenttiin tai tulla yliopistolle, mutta sitte pystyy lunttaamaan.  Näin täällä tällä erää.