Kurssit pyörii jo. Paljon hyvää ja mielenkiintoista juttua. Opiskelen tämmössii kursseja tällä hetkellä:

  1. Comprehensive Chinese for higher intermediate
  2. Chinese speaking for higher intermediate
  3. HSK 3
  4. Contemporary Enterprise Management in Chinese Context
  5. Chinese business culture

Omaksi ilokseni oon tykänny opiskelusta! Siis ekaa kertaa moneen vuoteen! Ryhmät on pieniä, opetus välitöntä, opettajat mukavia ja ammattitaitoisia, sekä lukujärjestys on hyvä! Tunnit kestää kerrallaan 2h, jossa on akateemista varttia 10min tuntia kohden. Tunneilla pidetään myös puolessa välissä pieni tauko! Ehkä paras juttu ikinä! Suomessa vejetään vaan 3 tuntia luentoja putkeen ja kaikki näprää kännykkää 80% ajasta eikä keskity mihenkään. Mietein, että opetus muistuttaa sitä mitä on viimeks ollu lukiossa. Tykkään! Luokkahuoneet nyt ei oo mitään uusimpia mutta menettellee:

IMG_20131009_144802-normal.jpgIMG_20131009_144726-1-normal.jpg

Yks iso ero suomen ja kiinan välillä opettajissa on se, että täällä tulee "personal relations" eka ja sitte asiat. Esmes tuossa Enterprise Management kurssilla käytettii eka tunti itse-esittelyyn molemmin puolin ja sen jälkeen opettaja kutsui kaikki opiskelijat jonkin "opettajien juhlapäivän" vuoksi kotiinsa syömään dinneriä! Millo suomessa näin? Oulussa korkeintaan satutaa sammaan paariin (Jumpruun) ja opiskelijat välttelee rohvessooreita ja toisinpäin.

No siis, kurssirytmitys on hyvää ja oon jaksanu olla hyvin tunneilla mukana. Piän tunneilla kännykkää airplane moodissa (tai vanahan kansan sanonnan mukkaan äänettömällä) nii ei puhelinkaan pärrää. Suomesa ei oo sosiaalisesti hyväksytty jos ei luennolla kato fasepuukkia ja iltiksen sivuja kännykällä.

Kiinan kursseissa riittää kyllä tekemistä. Ois ehkä kesällä voinu kerrata? No ei jaksanu nii meni jo. Mulla on yhteensä 16h kiinan kontaktiopetusta viikossa ja sitte tietysti kotitehtävät ja muut. Meinaa kasetti seota päivän mittaan kun uusia sanoja tulee varmaan vähintääki 50 kappaletta päivässä. Eihä sitä pohojois-suomalaista miestä oo tommossee luotu. 

Vaikein kiinan kurssi on toi puhekurssi, vai pitäsköhän sanoa kuuntelukurssi. Opettaja ei puhu ollenkaa englantia, eli aika palijon jää ymmärtämättä. Sööri puhuu aika selekiästi, mutta vaikka se hidastaiski, nii ei ehi prosessoimaa tarpeeksi nopiaa mitä se sanoo. Tunnilla on kurssikaverini A Suomesta, sekä yksi Korealainen poika, joka ei myöskään puhu englantia. Kahella ekalla tunnilla oli kyllä sellanen olo ettei ois pitäny koskaan alottaa kiinaa. Kaks vuotta opiskellu ja pysty puhekurssilla tuottaa 3 lausetta kahen tunnin aikana. Vähän liian vaikiaa.. Kovia luita sano musti, mutta kyllä me tuo taistellaan A:n kanssa läpi! Kaks muuta kurssia onkin vähän helepompia, kirjoissa on lontooksi kieliopit ja muut joten merkitykset ei jää epäselviksi. Maikat on myös järjestäny tunnit hyvin ja ne etenee loogisesti verrattuna puhekurssiin. 

Late-lumia800_001529-normal.jpg

Pisneskurssit ei sinällänsä eroa suomen kursseista palijoa, tietysti vetäjät on paikallisia ja kontekstit on hieman erejä. Enterprise management kurssia, joka on aika palijon Hoo Ärrää, eli human resource managementtia, pittää vastavalamistunu tohtori jolla ei oo päivääkään työkokemusta. Suomessa opiskelijat kitisis heti ettei tuo voi olla hyvä ku se ei oo teheny oikeita töitä.. mistäs sitä tietää? Ei dumata ihan heti. Toista bisneskurssia vetää yks sööri jolla on taas pitkä kokemus kansainvälisistä töistä Kiinalaisissa yrityksissä, tarkemmin laivanvarustelusta, ja homma oli oikein hyvin hanskassa. Tykkäsin!


Jätehuolto

No ei Kiinassa taia olla. Meijän dormissa mulla on oma roskis johon heitän kaikki roskat lajittelematta. Sitte vien sen käytävälle isompaan roskikseen. Siitä se sitte viiään kadulle vielä isompaan roskikseen. Siitä se sitte haetaan jollaki kärrillä ja viiään etiäpäin. Oon huomannu, että vanahat tädit ja sedät kerää muovia ja pahavia talteen. Ilimeisesti siitä saa nappulaa ku vie ne etiäpäin. No okei, Nanchang on kuitenki milijoonakaupunki ja läänin kapitaali. Tässä sitte kuva keskustasta ostarin eestä jätehuollosta:

IMG_20131008_165946-normal.jpg¨

Tännää juttelin yhen jenkin kanssa ja se kyseli mitä haluan tehä töikseni. Kerroin tämän esimerkin ja totesin ettei kaiken pisneksen tartte olla aina dikitaalista tai millää muotoo älypuhelimmee sidottua. Paska on paskaa ja roskat roskia. Tässä olis sauma jätehuollolle!


Ruokailusta ja kuvista

Meikä on niinku tajunnu että on ihan helevetin perseestä syyä yli 8 hengen seurueessa. Aina on joku jolle ei mikkään kelepaa ja sitte vaa maistellaa ja sanotaa, että pitäs olla eri hinta ku ei syöny palijoo. No hohhoijjaa. 

No yks ilta sitte laiteltii watsappilla viestiä ja lähettii 21:15 syömää iltaluennon jäläkee. Ketjun mukkaa piti olla 8 ihimistä mutta oliki 18. Voi jee. Varmaa mikä tahansa rafla on ilonen ku 18 henkee tullee syömään 21:30. No sitte päädyttii kohderaflaan jota oltii just sulukemassa. Neuvoteltii sitte et saatais syyä ku on iso tilaus.

Minä ja ystäväni A sitte hajottii ekana siihen, että yritäpä tilata yhellä menulla 18 hengelle safkaa. Nohevasti sitte ilimotetti, että me arvotaan nyt kolome eri annosta kuutena kappaleena pöytään. Onneks kävi kaikille. Siinäki oli melekonen selekkaus. Meni kuitenki tilaus sissään. Sitte vähän ajan päästä tullee täti sanomaan, että riisi on loppu tms. ja että kestää vähän. Sanottii että antaa kestää, laittakee ny jotaki vaa sinne ettei kuolla näläkään.

Ennenku ruoka tuli pöytää nii meijän seurueesee liitty yks brasiljalainen jäbä. Mies istu pöytää eikä sanonu mittää. Kattoin, että kohta tullee safkaa nii hain 18 paria tikkuja ku oletin ettei jäbä syö ku se ei mittää puhunu. No sitte ku safkat tullee pöytään niin se hakkee itelleen tikut ja alakaa napostellee. Meikällä palo sitte käämit. Kerroin suorasukaisesti suomalaisittain, että miuta vituttaa arpoa ruokaa 18 ihimiselle ja neuvotella aukioloajoista ym., ja sitte sie tuut vaan syömään iliman että sie ees kysyt onko ok, tai että chippaat massia laskuun. Kivasti kulttuurit kohtas, manana asenne pyyhittii suoraselekäisyyellä maanrakoon.

Lopulta käytiin sitte maksamassa ja selitin kiinaksi ettei haluta vaihtorahoja ku piditte raflaa auki. Ei meinannu onnistua, piti suurinpiirtein ommella taskut umpeen kun omistaja yritti antaa massia meikälle takas. Olivat tyytyväisiä.

Aiemmin kirijotin siitä, että salakuvaaminen vituttaa. No nyt oli sitte positiivisempi kokemus. Mentiin sammaan raflaan kolomen hengen delekaatiolla. Vähän ajan päästä paikalle pamahti ilimeisesti kanta-asiakkaita, äijät iski viinapotut pöytää ja heitti röökit lattialle lungisti. Ne selas vähän aikaa menua ja sitte ne katto meitä sillee "voi hyvä helevetti, kolome blondia ulukomaalaista täällä." 

Kaverit kysy kiinaksi, että voiko ottaa kuvan. Tottakai! Tommonen ei hapota! Sannoin sitte, että otahan miunki kameralla kuva. Söörit kysy sitte, että halutaanko maistaa niitten viinaksia. No joo-oo, kyllähän se käy. Yhtäkkiä istuttii niitten pöyässä ja meille kaajettii kolome desin lasia täytee jottai viinasta. Oli vähän " : D " olo. Suomessa maistijainen ei oo noin iso. Jäätysin hiukan ku mietin että uskaltaako olla juomatta kaikkea, just tullu lenkiltä nii kiinnostaa jos kihahtaa hattuun.

No lopulta join kyllä koko lasin, mutta siemaillen, ei mittää helan gåreja. Jäbät jututti meitä ja olivat tosi kiinnostuneita Suomesta, hiuksista ja meijän kulttuurista. Tykkäsivät myös ku puhuttii A:n kanssa kiinaa niille. Välillä kommunikaatio takkus pahasti, mutta fraasilla 你可以词典的鞋吧 (eli kirjotatko sanakirjaan) saatiin kommunikoitua. A näytti sööreille kuvia suomen talavesta ja sööreillä oli kyllä ihimettelemistä. Lopulta ilta meni niin hyvin, että meijän ei tarttenu ees maksaa ommaa laskua vaan söörit tarjosivat. Kyssyin, että käykö ne täällä ussein. No käyhän ne, lupasin tuua sitte seuraavaksi kerraksi jottain suomalaista niille. Vois viiä varmaan karkkia. Hauskaa!

IMG_20131012_192102-normal.jpg

Ruokailu on täällä muuten aina vähän arpomista. Lontoonkielisiä menuja ei oikeastaan ole ja siellä missä niitä on, nii ei ne palijoa auta. Yks ilta luultii et tilattii lontoonkielisestä menusta hyvät safkat, mutta tulikin tulisin chili/pippurisoppa mitä oon koskaan vetäny :(

Tässä muutamia huteja ja onnistumisia (vihreää jääteetä ja riisipataa):

Late-lumia800_001527-normal.jpgLate-lumia800_001526-normal.jpgLate-lumia800_001525-normal.jpg


Viimesenä juttuna: meikä ei vaan pääse yli tästä paikallisten sulkeiskurssista. Siellä ne vettää aamusta iltaa muodostelmassa. Jenkit ei oo päässy pelaa korista ku kentät on varattuja. Tämän kuvan ottamisen jäläkee käveltii muodon ohi ja kaikkien päät käänty meitä kohti (siis iso jengi ulukomaalaisia). Ymmärsin ku skappari nauro ja sano yhtäaikaa että "elekää ny hyvä helevetti siihe jääkö ulukomaalaiset, mie näytän tyhymältä ku nää kattoo sinne!" Hähä!

IMG_20131012_170903-normal.jpg