Ajattelin tässä muun blogailun lomassa kirjoitella välillä otsikolla "mikä maksaa". Tarkoitus on käydä läpi vähän taloudellisia asioita. Tässä postissa käyn läpi kahta asiaa, eli vettä ja verkkokauppa TaoBao:ta.

 

Vejestä

Täsä on pullo vettä. Sen hinta on 1 RMB tai 0,1223€. Se maksaa yhen rämpylän kadulla, marketissa tai raflassa.

Photo%20on%2016.9.2013%20at%2017.00%20%2

No nyt kun tätä miettii hetken aikaa, niin tämän tuottee valamistamissee on käytetty:

  • Muovia
  • Korkki
  • Etiketti
  • Vettä

Sitte ku miettii etiäpäin, nii:

  • Joku on hankkinu pelit ja vehkeet jotta vesi on saatu pullotettua
  • Sitte se on roudattu varmaa junalla tai rekalla keskuksesta jakelupisteeseen
  • Kulukuneuvot kuluttaa polttoainetta

No nyt mie mietin, että jos sie myyt tuotteen 0,1223€:llä nii palijonko siitä jää myyjälle kättee? Tai kuinka helevetin halavalla sie voit tuottaa tätä? Tai kuinka helevetin palijon joku häviää tässä ketjussa? Tai vielä jos ajattelis, että ku myynnistä syntyy vielä pakkausjätettä ym. minkä käsittely on täällä aika nihkiää. En vaan tajua. Ehkä täällä riittää kauppiaalle jos se saa yhestä vesipullosta vaikka 0,010€ kättee, ku se saattaa myyä päivässä 100 000 pulloo ku ihimiset on janosia.

 

TaoBao ja logistiikka

TaoBao on yks helevetin iso nettikauppa. Se siis toimii alustana johon eri kauppiaat voi ilimotella tuotteitaan myytiin, uutena tai käytettynä. Vaikia ees arvailla palijonko tuolla on feikkituotteita, mutta aika palijon! Päätinpä ihan piruuttani sitte tilailla vähä tavaraa sieltä, mutta esitelläänpä tässä vähä kuvien muojosa tätä pulujua:

Screen%20Shot%202013-09-16%20at%2017.18.

Oon pelannu futista aika pitkään Adidaksen Copa Mundial kengillä. Suomessa maksaa 99€ pari, hyvät kengät on. Littiki pelaa copilla. Copia tehhään vain mustana, mutta kiinasta saa halavimmillaan 229 rämpylää, eli vajjaalla kolomella kympillä kengät.. Aitoa vai ei, ken tietää..

No ite aattelin sitte, että ku täällä on nii helevetin kuuma, nii ostais teknisiä paitoja. Löysin hyvännäkösiä Under Armourin paitoja. Paijat itteasiassa tulikin jo, kangas oli laadukkaan oloista, mutta koko väärä.. toki tuotteesta huomas, että se on feikki, sillä takana selässä lukee pölökkykirijaimilla "UNDER ARMOUR" (ja kuvissa ei tietenkään lue sitä)..

Screen%20Shot%202013-09-11%20at%2016.45.

 

Laitoinpa lopulta paitoja, hatun, boksereita, vöitä ym. tilaukseen. Maksaminen onnistu MasterCardilla hyvin, mutta kiinalaiset laskutti siitä 3% välistä. Verkkokauppa on muuten ihan "tavallinen" hallinnaltaan, eli tuosta ku kliksailee nii näkkee miten logistiikka etenee. Toimituskuluja ei oikeastaan tullu, luullakseni.

 

Screen%20Shot%202013-09-12%20at%209.17.1

Tästä sitte näkkee miten tuote on kiertäny maailmalla. Tässä meikän hattu on kiertäny joku 900km Guangzhousta, eli Hong Kongin vierestä tänne. Paketit liikkuu kyllä mielenkiintosina kellonaikoina.

Screen%20Shot%202013-09-14%20at%2011.57.

Kun paketti on perillä nii puhelimmee kilahtaa tekstari, jossa lukkee kiinaks mistä pittää hakia tavarat. Kauhia arpominen aina, mutta oon kyselly vastaantulijoilta ja löytäny mestat aina. Täällä on vissii 6 logistiikkapistettä mistä näitä haetaan. Tiskille ku mennee nii näyttää viestiä ja sannoo puhelinnumeron nelijä viimestä numeroo nii tavarat tullee tiskii. Meikän tappauksessa on kyllä käyny nii, että ku oon about ainua ulukomaalainen joka tillaa, nii mun tavarat on heitetty tiskii iliman mittää kysymyksiä, eikä oo tarvinnu mittää kuitatakkaan..

Late-lumia800_001532-normal.jpgLate-lumia800_001539-normal.jpg

 

No sen pituinen se ostosreissu. Jäläkeenpäin voin sanua, että tuossa taobaossa vois kuluttaa tuhansia tunteja vaan kataloogiin. Sieltä löytyy oikiasti ihan mitä tahansa. Ei vaan pysty ymmärtämään aina, että mitkä tuotteet on feikkejä ja mitkä ei ole.. Todellisuus nyt ei ollu kovin ruusuista, eli vaikka kaikkien tuotteiden sivuilla on kattavat mitat ja vastaavat, niin vääränkokosta tavaraa tuli tilattua, eli mennee pallautushommiksi.. Saas nähä miten onnistuu!