Kiinalaiset on kovia ostamaan tavaraa verkkokaupasta. Erityisesti 11.11. on täällä kova kauppa päivä, koska Kiinalaiset ajattelee päivän olevan "Single's day", jolloin kaikki sinkut ostaa kaikkea kivaa tulevalle puolisolle (=lue, itselleen). Käyäänpä vähän läpi tätä Kiinan verkkokauppaa.

IMG_0016-normal.jpg

Hesarissa nimittäin oli tämmönen juttu. Taustoitetaanpa vähän:

Alibaba.com on iso verkkokauppa, jonka alla on taobao.com ja tmall.com. Taobao toimii kauppapaikkana itsenäisille yrittäjille, eli se kokoaa eri myyjät yhteen. Taobaosta löytyy toooodella paljon feikkikamaa. Tmall taas toimii brändien kauppapaikkana, eli siellä törmää harvemmin feikkituotteisiin. Kuten tuossa Hesarin jutussa lukkee, niin 60% Kiinan postipaketeista on verkko-ostoksia. 

Kiinassa verkko-ostokset heilahtaa lähimpään kuljetusfirman konttoriin yllättävän nopeasti. En vain tajua postikustannuksia. Taobaosta ja Tmallista ostoksia tehneenä postikuluissa ei näytä olevan logiikkaa. Esimerkiksi tämä euron kännykänkuori tuli iliman postikuluja kun taas näistä kengistä maksoin 10 rämpylää, eli vajaan euron postikuluja. Niin. Luulis kai että tuo postittaminen maksais noissa kuorissa enemmän ku tuo itse tuote?

1382710544041-normal.jpgIMG_20131117_140118-normal.jpg

Vaikka tuolla netissä on rajaton maailma tuotteita, niin ihan kaikkea en minä sieltä kuitenkaan ostais. Kiinalaisissa tuotteissa kokojen kanssa arpominen saa ainakin miespuolisen ostajan hermot kireällä. Kuluttajansuoja on tietysti hieman erilainen täällä kuin Suomessa. Kerroin paikallisille, että Suomessa voit ostaa tuotteen netistä ja palauttaa sen 14 päivän kuluessa. Olivat vähän epäuskosia. Länkkärille ostoehtojen plärääminen on täällä tietysti mahdotonta. Ostin pari kuukautta sitten muutamat housut netistä ja minulle lähetettiin väärä koko. Sain tietysti itse kunnian maksaa postikulut täältä yritykselle, vaikka kyseessä oli heidän mokansa.. Kiina.

Niin. 11.11. tehtiin siis aika palijon kauppaa yhen päivän aikana. Bloomberg raportoi, että kauppaa tehtiin 5,75 miljardilla USD:llä. Se on aika palijon. Ja sitte ku miettii kuinka palijon paketteja tuosta tullee.. Ilimeisesti täällä yliopistolla meni eri postipisteiden varastot täyteen siinä määrin, että tavarat heivattiin kadulle josta niitä sai hakea sitte jollaki logiikalla. 

Screen%20Shot%202013-11-21%20at%2018.34.IMG_0249-normal.jpgIMG_0248-normal.jpg

Mitä meikä ei tässä sitten ymmärrä? Logistiikkakustannuksia ja sitä, että Kiinassa nuo paketit kulukee helevetin nopiaa. Ja miten euron tuotteita voijaan kuljettaa ilimaseksi? Ilimeisesti alalla on kilpailua ja se painaa hintoja sitten alas. Mene ja tiiä.