Ajattelin tässä artikkelissa vastata kahteen kysymykseen:

  1. Miksi opiskella kiinaa?
  2. Kuinka opiskella kiinaa?


Miksi opiskella kiinaa?

Alotetaanpa vähän nekatiivisella sävyllä: älä opiskele kiinaa, jos

  1. haluat vaan kokkeilla kuinka vaikiaa se on
  2. et aio tulevaisuuessa käyttää kieltä mitenkään
  3. jos kiinalaiset ihimiset ärsyttää jo suomessa
  4. et aio satsata opiskeluun kunnolla
  5. jos et oo kärsivällinen

Sitte mie perustelen miksi näin on:

  1. Kiina on aivan helevetin vaikia kieli. Yhellä tavulla on neljä eri painoa. Jos sanot painon väärin merkitys muuttuu. Esimerkiksi huoran ja lipun välillä on hiuksenhieno ero, tiiät sen viimestään sillon ku meet ostamaan vääränlaisia palaveluita juna-aseman lippuluukulta. Ja jos et osaa enklantia, nii ei kannata yrittääkään kiinaa. Sen verran vaikiaa se ääntäminen oikiasti vain on.
  2. Miksi sie opiskelisit kiinaa vaan huvin vuoksi? Käytä aikas johki muuhun. Voin kertoo, että jos ossaat sanoa numerot ja kiitos ja terve kiinaksi, nii elämäs on oikiasti palijo vaikiampaa Kiinassa kuin iliman. Kun käytät noin pientä sanavarastoa nii kiinalaiset olettaa että sie osaat täydellisesti kiinaa, ei hyvä. Helepompi pysyä enklannissa ja elekielessä.
  3. Jos Kiinalaiset ihimiset vituttaa siuta missä päin maailmaa tahansa nii ei kannata opiskella. Koska jos ne ihimiset ketuttaa siuta nii tuskin sie haluat olla kiinalaisten kaverikaan? Ja jos siulla ei oo kiinalaisia kavereita nii miksi sie sitte haluat opiskella kiinaa? Miusta ei kannata länkkäreitten kesken puhua kiinaa.
  4. Niin, jos et aio opiskella kiinaa täysillä, nii ei kannata. Jotta siun taso on oikeasti ees siedettävä vaatii se parin vuoden satsauksen ja mielellään vaihto-opiskelun kiinassa. Mieti siis haluakko käyttää aikaas johonkin muuhun.
  5. Kiinan opetus on välillä ihan helevetin kivikautista ja turhauttavaa niin Suomessa kuin Kiinassa. Kurssikirjojen dialookit on välillä ihan vitun hanurista. Muistan esimerkiksi Suomessa, että yhessä kappaleessa opeteltiin jotain kuuluisia paikkoja, ihmisiä ym. ja niiden kirjoitusmerkkejä ym. turhaa mitä et tule koskaan tarvitsemaan käytännön elämässä. Opiskelusta puuttuu usein siis ns. punainen lanka.


No jos sie silti haluat opiskella kiinaa, nii piä mielessä, että vajjaa miljardi ihimistä puhhuu sitä jo. Tässä on muutamia syitä miksi kiinaa kannattaa opiskella:

  1. Kiinalaiset hallittee maailmaa. Jenkit on niille velekaa, ne rakentaa Afrikkaan infraa, ja niillä on palijon rahhaa. 
  2. Kiinan markkinoilla on saumoja suomalaisille yrityksille, koska nämä eivät oikein tajua huolehtia ympäristöstä tai tehä esimerkiksi ympäristöystävällisiä juttuja.
  3. Sinulla on kiinalainen tyttökaveri tai aiot hankkia sellasen. Ite en kyllä suosittele, koska kiinalaiset saa tehä länkkäreitten kanssa enemmän lapsia nii meikä ei oo liian sinisilimänen kiinalaisia kohtaan.
  4. Haluat olla joskus kiinassa töissä tai käymässä tai reissaamassa pitemmästi. Jos meinaat olla viikon täällä nii ei kannata opiskella.


Sitte mie perustelen taas että miksi kannattaa opiskella:

  1. Huomaa: kiinassa on ihan helevetisti populaa. Ja ne rikastuu päivä päivältä, eli käytännössä maahan syntyy keskiluokkaa jolla on varraa tehä muutaki ku järsiä kaalia ja syyä riisiä.

Screen%20Shot%202013-10-22%20at%2017.09.

Tätä kuvvaa kattomalla me nähhää (lähde: McKinsey), että kymmenen vuojen kuluessa kiinan keskiluokka on aivan helevetin iso. Jos mietit, että nämä ihmiset haluaa sitte: ostaa älypuhelimen, telekun, hienoja vaatteita, matkustaa ulukomaille, käyttää hyviä lääkäripalveluita ym., nii tyhymempikin ymmärtää, että markkinat on isot. Jos sie haluat olla jotenkin mukana hyötymässä tästä nii suosittelen Kiinan opiskelua.

  1. Kiinassa tarvitaan vuojessa 400,000 uutta hissiä, siihe liukuportaat ym. päälle. KONE:lla käy kauppa. Lisäksi kiinalaiset on tosi epäsiistejä, karrikoidusti voi sanoa, että ihimiset kusee ja paskoo täällä ympäriinsä. Suomesa on jossain baareissa vedettömiä pisuaareja. Sitte ku ajattelet, että kiinassa kustaan aika palijon, nii täällä voitais säästää aika palijon vettä niillä. Ja mitäs muuta. No, välillä täällä on helevetin sakiaa, eli kaikki teknologia mikä vähentää päästöjä käy täällä kaupaksi jollain aikavälillä.
  2. Muistutan: kiinalaiset voi saaha länkkärin kans useamman lapsen.
  3. Jos sie et oo opiskellu sanaakaan kiinaa vielä, nii et sie tuu koskaa käyttämään kiinaa työkielenä. Eikä se oo tarkotuskaan. Mutta kaikki muu helepottuu kummasti ku osaat jonnin verran kiinaa. Ihimiset on myös sinulle vähän enemmän ystävällisiä. Jos ossaat kieltä nii pääset paremmin sissää kiinan kulttuuriin, mikä on aika tärkiää esim. pisnesneuvotteluissa. Siun tarttee osata saunotella paikallisten tavoilla. Kieli on osa sitä.


Kuinka opiskella kiinaa?

  1. Hommaa älypuhelin jossa on ainakin 5 megapikselin kamera. Tarviit nimittäin sanakirjan. Tämmösiä on mm. Pleco ja Almare Chinese Reader. Ohojelmat siis ottaa kuvan kiinan merkeistä ja kääntää ne siulle. Iliman tätä mie en opiskelis kiinaa. Niinku näin:

IMG_0223-normal.jpgIMG_0224-normal.jpg

  1. Hommaa kiinalaisia kavereita. Ainakin Oulun yliopistolla on tandem -kielikurssi, jossa voit opiskella kiinaa kiinalaisen kanssa ja päinvastoin. Tästä saat itelles hyviä ystäviä ja päinvastoin. Suosittelen.
  2. Kuuntele kiinalaista musakkia ja kato jotain tv-sarjoja tai elokuvia nii saat tatsia opiskeluun.
  3. Oo kärsivällinen.
  4. Mieti mihin lähdet vaihtoon tai työharjoitteluun kokkeilee taitojas ja ylipäänsä sitä, että kestääkö kasetti kiinalaisia :)


Tästäpä siis evväitä!